Beykush

Toetame Ukrainat

Millal Sa viimati Ukraina veine proovisid? Kas Ukraina uutest veinitegijatest oled üldse midagi kuulnud?

Paradoksaalselt sai veinivalmistamine Ukrainas uue hoo peale Krimmi okupeerimist – enamus veiniaedu asub just seal. Kui Krimmi veinid on traditsiooniliselt pool-magusad või dessertveinid, siis uued veiniaiad valmistavad läänelikke kuivi veine. Alates 2015. aastast on Ukraina veinitoodang kasvanud kuni 9 protsenti aastas.

Hetkel võib Ukraina veinipiirkondi jagada kolmeks: Odessa, Karpaadid ja Dnipro. Kokku valmistati 2019. aastal 133 miljonit liitrit veini ühtekokku 41 500 hektarilt viinapuult.

Sergiy Stakhovsky
Sergiy Stakhovsky Kyiv

Veebruaris alanud sõda on nagu kogu Ukrainale ka veinitootmisele laastavalt mõjunud. Veiniaedu on pommitatud ja pommitatakse edasi – põllul kevadistel väätide lõikamisel on veinimeistreid surma saanud, samuti ka rindel. Veinipudeleid tootnud klaasitehas on purustatud, 2021. aasta veinide pudeldamine on see-tõttu muutunud väga keeruliseks.

Kuna ka veinide müümine on sõja tõttu keeruline, otsustasime just Ukraina tipp-veine maikuus Eestisse tuua. Valisime välja kolm veinimaja Stakhovsky ja Chizay ja Beykush – kaks Karpaatidest ja kolmas otse rindejoonelt Odessa ja Mõkolajevi lähedalt.

Veinide müük algab 30.04 ja lõppeb 09.05 kell 12.

04.05 kell 19 saab kahte Stakhovsky ja kahte Beykushi veini degusteerida Erinevate Tubade klubis. Selleks palun etteregistreeruda info@veiniekspress.ee meili teel. Veine tutvustab Stakhovsky veinimaja omanik, Ukraina tennisemängija Sergiy Stakhovsky ise, kes osales ka Kiievi kaitsmisel veebruaris ja märtsis.

See postitus avaldati rubriigis Veinikool. Pane järjehoidjasse: SIIT.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata.

Veiniekspress Oled kindel, et oled vähemalt 18 aastat vana?